Здравето преди и сега

0

Въпреки че в наши дни всички хора са безкрайно мобилни и всеки може винаги да се свърже с човекът, когото търси, човекът от каменната епоха е много по-близо до нас, отколкото си мислим. Съществува нещо, което не се е променило изобщо от 10 000 години насам – това са нашият метаболизъм и нашите мускули. Те все още са предназначени за високопроизводителна физическа работа и не са създадени да прекарат почти цял ден, без да се движат.

В каменната ера, хората е трябвало да ловуват, за да се прехранват и са били постоянно в движение. Многото движение и физическата работа, която са извършвали нашите предци,са им помагали да поддържат добро здраве. Освен че тогава не са съществували „модерните” болести, както някои ги наричат, тогава и процентът на хората с наднормено тегло е бил почти нулев. Всичко това се дължи на активното движение.

Ние не сме се променили от каменната ера до сега, от биологична гледна точка. Просто начинът, по който сега живеем в цивилизацията няма нищо общо с онзи от каменната ера. Това е една от най-главните причини за влошеното ни здраве и честите заболявания в наши дни. Проучванията показват, че през последните години все повече и по-млади хора страдат от наднормено тегло. Много от тези хора може би не осъзнават, че високото им тегло е признак за влошено здраве. Влошаването на здравето, като например високото кръвно налягане, депресия, диабет, затлъстяване или инсулт, много често е причинено от факта, че не се движим достатъчно, затова тези болести се проявяват най-често в по-развитите общества.

Изключително важен е и начинът ни на хранене. Консервантите, всички видове химикали и хидрогенирани мазнини, като палмовата например, оказват вредно влияние на организма ни. Балансираното хранене също е от основно значение, за да бъдем в добро здраве.
Мускулите ни са важни не само за външния вид, но и за доброто ни здраве, а активното движение ги поддържа във форма.

Share.

Leave A Reply