Всички спа ползи и предимства на едно място

0

Казват, че можем да издържим над една седмица без храна, но без вода не можем да оцелеем и няколко дена. В това няма нищо случайно. 70% от човешкото тяло е изградено от вода. Същото е и количеството на водата в съотношение със сушата на Земята. Това не е обикновено съвпадение, нито парадокс. Водата е сила, тя е живот, тя е необходима и лековита. Ако сте гледали филма за тайната, криеща се зад водата, сигурно, дори сте напълно наясно, че с определени въздействия и дори определени думи или звуци, както и енергия, можете да промените структурата на водата, да я накарате да работи за вас така, както бихте искали. Всичко това, а и много повече информация по повод огромната роля на водата, която изиграва в нашия живот, кара хората още от древността да я ползват за основно средство за лечение, за поддържане на живот, за създаване на методи, които да преборят различни болежки, дискомфорт или травми. Именно тогава – още по време на Древността – хората са измислили спа процедурите. Разбира се, те са били нищо общо със съвременните спа центрове и лечебни подходи. Принципът, на който са работели древните лечители посредством водата, е горе-долу същият, на който работят съвременните рехабилитатори. С две думи, спа не е съвсем нещо ново, изключително модерно и ексклузивно. Напротив – то се заражда не просто векове, а цивилизации назад във времето и единственото модерно нещо днес в неговите процедури, са начинът и цените, с които ни се предлага. Всъщност, самите спа процедури – или реалните и действителните такива – са основна част от науката и практиката на физиотерапията. Двете означават едно и също, а освен това са познати и с името балнотерапия. Във всички случаи става въпрос за традиционно или иновативно лечение с вода. Заболяванията, които се лекуват със спа методи, представляват богат спектър от различни вътрешни и външни проблеми в тялото, психологически дискомфорт, сериозни травми и дори ракови образувания. Освен това обаче спа процедурите или балнотерапията се прилагат за профилактика и поддържа на общото добро здраве, както и за последващо възстановяване или под формата на превантивна мярка. Но нека изброим съвсем накратко и съвсем систематизирано всички спа ползи и предимства на едно място.

1. Лечебни свойства на спа процедурите
Безспорно, това е най-обширната полза от спа процедурите – лечебната. В списъка с болестите и здравословните проблеми, които можете да излекувате или поне да поддържате в нормални нива или състояния чрез метода на физиотерапията са безброй. Спа лечението има положителен ефект върху нарушения в опорно-двигателната, стомашно-чревната, нервната (както централната, така и периферната), половата и отделителната система. Най-често срещаните болести, които се лекуват днес чрез спа терапия, са дископатия, гинекологични заболявания, шипове и схващания, белодробни аномалии, чернодробна недостатъчност, чревни инфекции, вътрешни и външни възпалителни процеси, алергии, екземи и други подобни кожни неразположения, а също така и проблеми с жлъчката, нервите и кръвта. Имайте на предвид, че за да бъде вашето спа наистина лечебно обаче, програмата ви – в зависимост от индивидуалния ви здравословен проблем – трябва да бъде изцяло изготвена от професионалист, за да може наистина не просто да подейства, но и за да се избегнат излишни допълнителни усложнения, както и настъпване на нови проблеми, а също така и с цел да се ускори лечебния процес.

2. Профилактичен ефект от спа процедурите
Профилактиката или казано на малко по-научен език е вид последващо възстановяване след прекарване на тежко заболяване. Посттравматичните спа процедури са предимно насочени или за спортисти, или за хора, които постоянно са изложени на тежко физическо натоварване. Следоперативните спа процедури са не по-малко благоприятни и положително въздействащи върху възстановяването. Всъщност, самото спа още от своята зора на началото си предимно е било прилагано с цел рехабилитация и възстановяване. Профилактиката може да се осъществи по преценка на лекуващия ви доктор. От друга страна, рехабилитаторът може и сам да назначи и определи най-добрите спа процедури в подобни случаи.

3. Превантивни спа процедури
Стигаме и до процедурите, които не толкова ще ви лекуват или възстановяват от определен здравословен проблем, а ще ви предпазят от появата на такива. За такива процедури е добре да се замислят хора, на които лечението и възстанояването вече е преминало, но съществува риск за появата на нови симптоми било то в близкото, или далечното бъдеще. Също така, рискови лица, чиито определени органи или части от тялото, по принцип, са слаби или с намалена работоспособност или функция, могат да се възползват от редица превантивни спа процедури. Ето и обикновен логичен пример по повода: представете си, че сте със слаба нервна система, но досега не сте имали особено тежко или по-сериозно заболяване. Ходенето на спа поне два пъти годишно с назначена превантивна програма, ще подсили организма ви в цялост, а това е фактор номер едно да крепите силна нервна система, а също и ще подобри нервите ви.
4. Антистресова функция на спа процедурите
Като заговорихме за нерви или нерви, не е тайна за никого, че спа процедурите – такива, каквито ги познаваме днес – са истински синоним на антистресова програма. Стресът след спа терапия наистина пада доста бързо и то с до 80% от няколко процедури. Имайте на предвид, че понякога, стресът не се изразява единствено и само с емоционални – видими и осезаеми както за вас, така и за околните, признаци – а може да се натрупва, без дори вие да го осъзнавате. В последствие, подобен натрупан стрес би могъл да ви причини далеч по-сериозни проблеми като шипове, мигрена, болки в ставите и дори хронични заболявания на някои от вътрешните органи. Антистресовата функция на спа процедурите обаче е напълно способна да елиминира напрежението от тялото и съзнанието си.

5.Чисто ментални ползи
Нужно ли е изобщо да споменаваме, че спа процедурите имат и чисто ментални и то страхотни ползи. Когато духът ви е здрав и си вземе нужната доза релаксация, спокойствие и така да се каже лечение, тялото ви също е здраво. Без да навлизаме в прекалено окултни или психологически разсъждения по повод връзката между духа и тялото, просто ще ви дадем пример със самите вас – дори да нямате определени здравословни проблеми, една спа процедура не ви ли се отразява перфектно на тялото така, че след нея да се чувствате по-бодри и по-положително настроени?

6.Прочистващо действие
Детоксикацията като основна функция на спа процедурите е сред най-значимите им ползи. Имайте на предвид, че бактериите и микробите в организма ви са най-опасните фактори за разболяване от всякакъв тип болести. Спа терапията заличава голяма част от тях, а освен това, елиминира събраните в тялото ви токсини. От тук и изводът е верен, че колкото по-чести са посещенията при физиотерапевта ви и колкото по-често ви прилагат спа процедури, толкова по-чист и лишен от бактерии е организмът ви.

7.Намаляване на болките
С болка – от каквото и да е естество – животът, а и което и да е действие, съвсем не е лесно. Доказано е научно и практично, че спа процедурите намаляват болките в гърба, кръста, ставите, мускулите и дори кокалите два пъти по-бързо отколкото активната почивка.

8. По-красив външен вид
Спа процедурите подмладяват кожата, като възвръщат способността на клетките да регенерират и да произвеждат солидно количество колаген. Това са основните причини хората, които се подлагат на спа процедури да изглеждат винаги по-бодри и свежи, та дори и да са на по-висока възраст. От друга страна, открай време е ясно, че физиотерапията бори наднорменото тегло. Този факт кара много суетни жени да се подлагат на спа процедури от професионален тип, без да имат нуждата от лечение, но с идеята да отслабват, да горят мазнини и просто да изглеждат по-добре!

9. По-осезаема почивка
По-осезаемата почивка е особено важна полза, която носи спа терапията. Лечението с вода или профилактичните процедури подобряват съня ви, което пък от своя страна допринася до по-малка нужда от сън и повече енергия след събуждане. Причината за всичко това се крие във факта, че физиотерапията намалява стреса, умственото напрежение и стабилизира нервната система, а с всичко това идва и по-добрият сън.

10. Подобрение на дишането
Последно, но не по важност, спа процедурите са особено ефективни в програмите за подобряване на дишането и повишаването на нивото на гъвкавост на тялото. Двете имат общо и с благоприятното въздействие на физиотерапията върху дихателните пътища, за което вече не веднъж сме говорили.

Ползите от спа процедурите са много повече от така изброените от нас. Но дори списъкът по-горе да е сбита информация за това колко добре влияе физиотерапията на здравето ви, става повече от ясно, че тя е отличен неоперативен и недрастичен метод и за лечение, и за профилактика!
Share.

Leave A Reply