Уникалните свойства на маслото от жожоба

0

Жожобата е вечнозелен храст, който расте в САЩ, Аржентина, Мексико, Перу, Австралия, Израел, Тибет.  Още от древността свойствата на маслото от това растение са установени и високо ценени от египтяните. В наши дни то се използва широко в козметиката.

Маслото от жожоба има уникален състав, като представлява течен восък, който се получава по метода на студено пресоване.  В съставът му се включват основно висши мастни киселини, свързани с висши алкохоли.  Маслото от жожоба е дълговерижен естер, като дериватите му са много близки до човешкия себум и китовата мас за разлика от останалите растителни масла. Процесите му по рафиниране до безцветно вещество без мирис са сравнително лесни. Маслото от жожоба е изключително устойчиво на гранясване (окисляване). С тези качества и състав то има много дълъг срок на употреба. Използва се в много козметични продукти за удължаване на техния срок на годност. Това го прави много ценно в козметичната индустрия. Другото много ценно качество на маслото от жожоба е, че то има голяма температурна устойчивост. Тези свойства го правят в един от най-добрите липидни вещества за козметичните продукти. Друго характерно свойство за него е, че то прониква дълбоко без да оставя мазни следи. Освен това интересен факт е, че маслото от жожоба е еко гориво и е биологично разградимо вещество.

Маслото от жожоба е подходящо да се използва при акне, проблемна кожа, травми, суха и чувствителна кожа. Използва се също в грижата за устните, изглажда напуканите устни и ги прави красиви и подхранени. Много добър ефект има при употреба след бръснене, слънчеви изгаряния и раздразнения, след водни процедури. То има силен противовъзпалителен ефект и се ползва също така при псориазис, невродермит, дерматити, други кожни раздразнения. Маслото от жожоба омекотява кожата като запазва нейното ph в необходимия баланс. Добро въздействие оказва при наличието на целулит и стрии и спомага за лечението им тъй като прониква дълбоко в кожата и подобрява кръвообращението, лимфообращението и подхранва и възстановява.  Маслото от жожоба не омазнява допълнително мазната кожа, затова не е проблем да се използва. Често то влиза в състава на продукти от типа на околоочни почистващи емулсии, тъй като не изсушава кожата и не предизвиква алергични реакции. Много подходящо е и в грижата за косата. Маски за коса с масло от жожоба обновяват и подхранват косъма, овлажняват го и го омекотяват и придават страхотен блясък и жизненост.
Маслото от жожоба както и всяко друго си има свойте специфики при употреба и изисквания. Трябва да се спазват условията за безопасност и начините за употреба. В чист вид то се нанася само върху много малки участъци от кожата. За употреба върху по-големи зони се препоръчва то да се разрежда като 10% разтвор. Трябва да се има предвид, че в големи количества е токсично за много бозайници, а несмилаемата наподобяваща восък структура има ефект като лаксатив при хората.

Share.

Leave A Reply