Същност на кинезитерапията – основни положения

0

Всеки е чувал за кинезитерапията като понятие, но малко са хората, които са напълно наясно какво точно представлява тя. В най-общи линии, кинезитерапията е лечебна физкултура или добре познатата ни от миналото ЛФК. Този вид медицина изцяло е изграден от комплекс от движения, които се прилагат при най-различни заболявания – както физиологически, така и ментални. Наред с това, кинезитерапията може се възприема и като основно, и като алтернативно лечение в зависимост от конкретния медицински проблем. Приложенията и ползите от кинезитерапията са многобройни. Но преди да си отговорите на въпросите, свързани с тях, е добре да се запознаете и с основните приложения на кинезитерапията.

Кинезитерапията представлява сравнително нов метод, съставляващ определен дял от съвременната традиционна медицина. Въпреки че някои хора си мислят, че кинезетерапията е вид масаж, който е по-скоро препоръчителен, отколкото задължителен при наличието на дадени здравословни проблеми, всъщност, често тя е предписвана като основно лечение. Наред с това, кинезитерапията днес се смята за максимално най-ползотворният вид рехабилитация при възстановяване след дълготрайно лечение, а също така и за поддържането на доброто общо здраве. Без значение на какъв етап от лечението се прилага терапията, тя може да донесе на пациента единствено подобрение, но и не и усложнение или промяна на физиологичното състояние в негативен план, ако се практикува съобразно съвременните ѝ изисквания и под лекарско наблюдение при положение че е избрана за алтернативен или последващ метод за справяне с даден здравословен проблем. Когато кинезитерапията се прилага наред с друг медицински метод за възстановяване, тя е основен фактор за по-бързото и по-силно видимото подобрение на пациента.

В исторически план, кинезитерапията съвсем не е нов подход при борбата с редица заболявания. Нещо повече – тя се заражда още през древността и по-конкретно началото ѝ датира от времето на философа Конфуций – т.е. 2700 година преди Христа. В този първоначален си вид кинезитерапията се използва предимно като превантивна мярка, но малко по-късно тя придобива и същността на терапевтично лечение, свързано с голяма част от древните йога ползи, разнообразни упражнения за правилно дишане, а също и гимнастически упражнения. Хипократ или символът на медицината е твърдял, че кинезетерапията, комбинирана с принципите на здравословното хранене, е основата на медицината и поддържането на перфектното физиологично и ментално човешко състояние.В днешни дни, специалистите разделят кинезитерапията на два вида – местна и обща. Двете взаимно се допълват, като общата, разбира се, включва ред упражнения не само за лечение, но и за поддържането на доброто физическо състояние. Според експертите, накратко, общата кинезитерапия е комплекс от упражнения за определени част от тялото, които най-често не са повлияни от болестно състояние. Общата кинезитерапия е подходяща и за рехабилитация след изтощително заболяване, и за тонизиране на тялото като превантивна мярка срещу проблеми, свързани с гръбначния стълб, психическа умора, двигателните функции и така нататък. Обратно – при местната кинезитерапия връзката между отделните физически упражнения и лечения се базира на въздействието върху определен орган или система от органи, изискващи пълно или частично възстановяване. В зависимост от медицинския проблем, диагностициран и насочен към лечение с местна кинезитерапия, тя се дели на няколко, като базисното разграничение са типовете практикувани упражнения. Така, днес се различават пасивни упражнения и активни упражнения, упражнения от облекчено положение и упражнения за релаксация, отстраняване на ставните контрактури и ортостатика за активирането при диагностицара инвалидност, а също така и дихателни и синергични упражнения. Кинезетерапията познава и така наречените общо развиващи упражнения, подходящи и за активно лечение, и за възстановяване след такова. Тези упражнения включват утриенна хигиенна гимнастика, спорт за хора с увреждания и водни упражнения.

Приложенията на кинезитерапията са изключително много на брой. Най-често тя си прилага при сериозни, средни или минимални опорно-двигателни медицински проблеми – в това число и артроза, разтежение на мускули и сухожилия, гръбначни изкривявания, ставни проблеми, луксация и дори лекуване на неправилна поза или походка. Кинезитерапията, в същото време, установява и връзка с вътрешните органи, така че тя е отличен способ за преборване на астма, пневмония, диабет, бронхит, гастрит, бъбречна недостатъчност, заболявания, свързани с вените и кръвоносните съдове, хипертония, проблеми с отделителна система и така нататък. Детската кинезитерапия се прилага предимно при счупвания и редки сърдечно-съдови заболявания, а кинезитерапията за поддържане на добрия тонус подобрява и емоционалното състояние, защото практиката показва, че този вид рехабилитация влияе положително и на нервната система, в това число и като алтернативен метод за справяне със стреса.

Без значение от конкретното приложение и диагнозата, пациентите с активно лечение с кинезитерапия показват отлични резултати още през първите месеци, като наред с това, общото им здраве значително се подобрява.
Share.

Leave A Reply