Японският чай матча – хит извън Япония

0

Матча (matcha) е традиционен японски чай, който е все още слабо познат в България. Той е част от японската чаена церемония. В последно време е много популярен извън Япония. Консумацията му в страните от Западна Европа и Щатите е нараснала значително и тенденцията е да се увеличава все повече. Това е така, защото чаят матча почти не е бил консумиран извън Япония досега, предизвиква любопитство да се пробва, а също така е наистина вкусна напитка и има множество ползи за организма. Чаят матча съдържа много антиоксиданти, има пречистващи организма свойства и спомага правилната обмяна на веществата.

Матча се произвежда, като се смилат фино на прах специално отглеждани листа зелен чай. Растението, което се използва за направата на вкусния и освежаващ чай е Camellia sinensis. Растението се отглежда грижливо, като три седмици преди беритбата на листата за чай се поставя на сянка. Обикновено чаените насаждения се покриват със сламен сенник, който изпълнява функцията да възпира до около 90% от слънчевата светлина. Тази практика на засенчване се прилага и при чая гиокуро. Това е причината съдържанието на аминокиселината L-Theanine в матча и гиокуро да бъде в най-високи нива в сравнение с всички видове зелен чай. Трябва да се има предвид също, че тези видове чай съдържат кофеин, но той се освобождава по-бавно в сравнение с кафето.

Чай матча се отглежда в района на планината Фуджи, като най-благоприятен е климатът в Шизуока.

Матча е традиционен за японците, затова и ще напиша традиционния метод на приготвяне. Чаят не се запарва, а се разбърква със специална бамбукова пръчка в гореща вода.

Чаят матча, тъй като е на прах, може да се добавя в различни смутита, шейкове, сосове, а също така намира приложение и в сладкарската промишленост.
Матча има свойството да подобрява концентрацията и да пречиства организма, действа освежаващо, но не толкова силно, както кафето при по-чувствителните на кофеин хора. Многото ползи се дължат главно на високото съдържание на антиоксиданти, както и на бавното и продължително освобождаване на кофеин. Чаят матча спомага изчистването на свободните радикали в организма. Много полезен е при различни видове диети и спомага процеса на отслабване.

Share.

Leave A Reply