Подобряване на настроението и отслабване с етерични масла

0

Етеричните масла се използват от хилядолетия за подобряване на здравето и настроението. В днешно време ароматерапията става все по-популярна и широко използвана. Приложенията и са основно за подобряване на здравословното състояние, по-бързо възстановяване при различни заболявания, подобряване на емоционалното състояние, кръвообращението, обмяната не веществата в организма и съответно при отслабване.

Доказано е, че редовната употреба на етерични масла води до отлични резултати в отслабването, като те са трайни във времето. Етеричните масла, който се използват за тази цел са много. Основната причина, която води до отслабване всъщност е, че те подобряват кръвообращението и обмяната на веществата. Това е така, защото етеричните масла подобряват емоционалното състояние на хората чрез уникалните им аромати. Това способства за освобождаване на стреса. Много хора по време на голямо психическо натоварване прибягват до обилното хранене, най-вече прекаляване с десерти, като така постигат временно отпускане на напрежението. Вместо храната, етеричните масла имат значително по-траен ефект. Често използвани масла при стрес са маслата от роза, лавандула, иланг-иланг, портокал, жасмин и бергамот. Етеричните масла повлияват благоприятно на обмяната на веществата в организма. Това отпуска натрупаното психично напрежение, намалява апетита и подобрява освобождаването на излишни течности от организма. Използваните етерични масла за тази цел обикновено са от портокал, лимон, джинджифил, хвойна, розмарин, кипарис, копър и здравец. С тези действия етеричните масла водят до трайно сваляне на килограми и поддържане на желаното тегло и изчистване на организма.

Методите за използване на етеричните масла биват много. Ето някои от основните методи:

Втриване на етерични масла по време на масаж. Това е много полезна процедура против целулит, суха кожа и стрии.

Добавяне на масла във водата във вана. Това е процедура за допринасяне на гладкия вид на кожата и освежаването ѝ. Някои етерични масла спомагат и за забавяне процесите на стареене като например такова е аргановото масло.

Арома-лампа при ароматерапия или масажи за подобряване на атмосферата и настроението.

Вътрешен прием на етерични масла. При тях най-важното е да се спазват мерките за безопасност. Препоръчително е да се използват вътрешно или за инхалации само след препоръка от лекар специалист тъй като те крият много рискове. Етеричните масла са висококонцентрирани вещества и са много силни, затова не трябва да се употребяват на своя отговорност вътрешно.
Маски с етерични масла. Основа за маските са базовите масла – жожоба, жълт кантарион, бадем, гроздови семки, авокадо, макадамия. След процедура с маска с масла кожата на лицето става гладка, набавят се необходимите витамини и придобива свеж вид, бръчките се заглаждат.

Обвивания с етерични масла. През последните години повечето спа салони предлагат тази приятна процедура. По този начин маслата проникват в кожата дълбоко и по този начин повлияват на кръвообращението, засилват обмяната на веществата и имат детоксичен и диуретичен ефект.

Втриване на етерични масла локално – процедура, което спомага за изглаждане на дефекти като стрии и целулит, отпусната кожа и белези. Много подходящи са етеричните масла от портокал и грейпфрут.

Етеричните масла се използват също така и за максимално релаксиране в сауна и парна баня. Така проникват много добре през кожата и при вдишване на въздуха и имат пречистващ и тонизиращ ефект.

Препоръчително е да се комбинират етеричните масла за отслабване за по-добър ефект и комплексно действие. Най-добре е да се съчетаят масла за отпускане, здрава кожа и подобряване на обмяната на веществата. Маслата сами по себе си няма да доведат до някакво видимо отслабване, но с правилно хранене и физическа активност те спомагат за постигане на максимален и дълготраен ефект. Освен това те помагат за поддържане на тонус и баланс в организма. Те подобряват настроението, така че всякакви цели могат да се постигнат по-лесно и мотивацията на човек се повишава. Етеричните масла имат много комплексни ползи за организма и освен това не са скъпи. Най-важното при покупка на етерични масла е те да бъдат чисти и от доказани производители.

Share.

Leave A Reply