Нововъведения и иновации в кинезитерапията

0

Кинезитерапията като термин произлиза от латинската дума “kinesis”, означаваща движение. Това простичко обяснение дава и ясна представа за това как точно действа този вид рехабилитация върху човешкото тяло. Накратко, с определени движения – физкултурни, раздвижващи и масажни, приложени директно от рехабилитатор – тъканите и клетките на определен орган възстановяват функциите си и регенерират, за да се задвижат отново в своята пълнота. Самият процес на кинезитерапията може да се определи като едновременно директен и психологически, но влиянието му върху пациент с ред заболявания – от обикновени физически травми до влошаване на вътрешни органи или дори на част от централната или нервната система – разгръща действието си не само спрямо засегната зона, но и върху съседните такива. Ако кинезитерапията е приложена на време и отделните нейните процедури са предписани и наблюдавани от специалист, тя може ефикасно и бързо да възстанови човешкия организъм без необходимостта от оперативна намеса или прием на силни лекарства. Всичо това превръща този клон на медицината в един от най-предпочитаните в съвремието и в един от най-модерните. Наред с това, самата кинезитерапия постоянно – особено в днешни дни – се модифицира, подобрява и обновява. В резултат на това, съвсем различни иновативни кинезитерапевтични подходи заместват остарели методи на лечение, премахват нуждата от предписване на вредни лекарства и дори заместват хирурга. Нововъведенията в кинезитерапията се наблюдават постоянно и днес решихме да поговорим за част от тях.

На първо място, самият подход в приложението на кинезитерапията се промени коренно през последните няколко десетилетия. Ако в миналото, първата реакция на лекар при травма на спортист, например, е оперативна намеса или прием на силни болкоуспокояващи, днес, тези драстични мерки упорито и успешно за замествани от дейността на кинезитерапевтите. В много случаи дори кинезитерапията е основното направление за възстановителен процес след операция, а с прибавянето на ред иновативни уреди в сферата, рехабилитацията става по-бърза и ефективна. Като стана въпрос за уреди, апаратурата на съвременната кинезитерапия днес е далеч по-модерна и различна от тази преди 10 години, например. Лазерните и магнитни уреди стават все по-често използвани в лечение на кожни заболявания, чернодробни и дихателни проблеми, а също така и проблеми със ставите, мускулите и някои вътрешни органи като женската полова система, нервните клетки и така нататък. Но не само болниците и специализираните центрове по кинезитерапия могат да предложат активно лечение. В практиката вече виждаме професионални уреди за домашна употреба, които премахват необходимостта от посещения в клиники за подобряване на здравословното състояние на болния. Така, благодарение на множество иновативни технологии, един спортист, например, може да се възстановява напълно свободно и у дома – като се сдобие с такъв уред и като следи щателно последователността и детайлите на рехабилитационната програма, предписана от кинезитерапевт.Една от най-големите новости в областта на кинезитерапията е електростимулацията. Тя, например, може да се прилага, също, в домашни условия, тъй като множество компании са разработили, респективно, пуснали на пазара приспособления за употреба вкъщи. Самата електростимулация, лекува чрез подаване на електрически сигнали чрез кожата до вътрешните органи и нервните окончания на болния. Нещо повече – електростимулацията стимулира не само по-бързото възстановяване, но и подобрение на всеки отделен вътрешен орган в човешкото тяло. С нея тонусът и енергията в организма значително се повишават като ниво, а освен това, ни зареждат със сили през трудни и тежки периоди като спортна подготовка, умствена отпадналост и така нататък.

Последно, но не по важност, е иновативното разпределение на заболяванията, които могат да се лекуват посредством кинезитерапията. Ако преди, тя се използваше само за външни травми като охлузвания, навяхвания, счупвания и изкълчвания, то днес, кинезитерапевтичните методи и свойства благоприятно въздействат и върху хронични заболявания, а също така и във възстановителните програми. С подхода и принципите на кинезитерапията се преодоляват здравословни проблеми от широк спектър – стрес, усложнения след операции, инсулт и така нататък – и е може би, само въпрос на време, човешката революция в областта на здравето да достигне до етап, в който да премахне ред драстични и застрашаващи лечебни процедури, за да ги замени с навременни намеси на кинезитерапевтични методи!
Share.

Leave A Reply