Масажите, прилагани при спортисти

0

Масажът има множество доказани ползи за организма. Масажът в същото време е и удоволствие. В статията ще стане въпрос за видовете масажи, които се използват редовно в спорта, а именно спортният и лечебният масаж.

В спорта масажи се правят редовно с няколко цели в зависимост дали спортистът има травма или не.

При вече получена травма се прилага т. нар. лечебен масаж. Целта му е да се възстанови по-бързо спортистът от получената травма и да травмираното място да зарасне правилно, за да не се получават проблеми в последствие.  Всъщност дори и да не звучи като някакво сериозно лекарство, лечебният масаж е изключително важен и полезен. Разбира се, прилаган правилно и от квалифициран терапевт. Лечебният масаж има функцията да подобри кръвообращението в засегнатата зона (често се получават травми в слабо кръвоснабдени зони, като сухожилията и връзките), да подобри преноса на вещества чрез кръвта, да затопли проблемното място и да спомогне за правилното зарастване на разкъсаните или разтегнати влакна. Лечебният масаж служи още да се запази или подобри еластичността на травмираните мускулни или сухожилни влакна. Това е много важно, тъй като иначе обикновено травмираните зони зарастват по-втвърдени и нееластични, което води до проблеми в последствие. Освен това, чрез лекарствени средства няма как да се постигне този резултат.Спортният масаж се прилага с цел предпазване от травми и повишаване на спортните резултати. Този вид масаж тонизира мускулатурата, разгрява я и я подготвя за сериозни натоварвания, ако се прилага преди тренировка или състезание, или пък между тренировките. Спортният масаж подобрява еластичността на мускулите и връзките, което от своя страна води до общо повишаване на гъвкавостта на ставите и тялото. Това косвено довежда до повишаване на спортните постижения, до възможност за извършване на по-резки и по-бързи движения, както и упражнения с по-добра техника. Спортният масаж има положителни функции по отношение на превенцията на мускулите и сухожилията от контузване. Освен това, чрез този вид процедура се подобрява възстановяването на тялото от натрупаната умора в следствие на тежките тренировки.

Спортен масаж освен в професионалния спорт, се извършва и на любители спортисти. Ползите му са доказани от много време по света и у нас.


Share.

Leave A Reply