Масажите като част от възстановителните процедури

0

Масажите биват много видове и съответно имат различни функции и приложение. Някои видове са подходящи за възстановяване след спорт и физическа работа, какъвто е класическия шведски масаж, други се прилагат при скованост, схващане и травми, а трети просто за удоволствие. Има и други популярни видове, като например антицелулитен масаж, масаж на лицето и тн. 

Масажите са широко приложими в спорта за възстановяване, както и за предпазване от травми и това е така, защото е доказан положителният им ефект. Чрез добре извършен масаж се стимулира кръвообращението и се подобрява циркулацията на кръв в зоните, където се прилага масажът. Това е много важно, защото така се подобрява възстановяването след тежки и продължителни натоварвания, но и еластичността се подобрява също. Масажът в спорта е изключително важен при силови тренировки. След силови упражнения мускулатурата има вероятност да не е толкова гъвкава и съответно лесно да се получи травма. Естествено, като става въпрос за спортен масаж е важен изборът на квалифициран масажист. Тъй като тук качеството опира и до не малко специфични знания и умения, не на всеки, който извършва масажни процедури можем да се доверим. Разбира се, дипломата далеч не е определящ показател. Обикновено препоръките и тук, както за почти всичко са много важни и често точно по този начин избираме специалист. 

Що се отнася до приложението на масажите за възстановяване, освен при тренировки и активна физическа работа, те се използват и когато се намираме в етап на възстановяване след травма или фрактура. Редовното провеждане на масажни терапии помага да имаме нормално кръвообращение, тъй като травмата или фрактурата често ни принуждават да прекарваме много време в седнало или легнало положение, а това се отразява много неблагоприятно на целия организъм. Освен, че този начин на живот нанася много щети на целия организъм, пречи и на възстановяването на самата травма. Затова е важно да помислим за възстановителен масаж, за да можем отново да започнем да спортуваме на ниво. 

Share.

Leave A Reply