Лечебна кал – ползи за здравето

0

Калолечението е един от методите от балнеологията, който се прилага при редица заболявания и има доказани ползи. Лечебни процедури с кал от крайморските ни езера се прилагат от много години и имат доказани полезни свойства за човешкия организъм. По-надолу в статията ще изброя ползите от калолечението и при какви здравословни проблеми е препоръчително да се прилага.

Естествено, не можем да придаваме на лечебната кал чудодейни свойства, но съдържащите се в нея минерали оказват благоприятно въздействие при възстановяването на организма от различни болести и увреждания на опорно-двигателния апарат. Множество чужденци идват в България, за да прилагат кални бани с кал от крайморските ни езера.
Основните заболявания, които се повлияват благоприятно от калолечение, са:

– Заболявания на опорно-двигателната система – дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травми, счупвания, контузии, навяхвания.

– Заболявания на нервната система – неврити, радикулити, детска церебрална пареза, състояния след полиомиелит

– Гинекологични заболявания и възпаления

– Кожни болести

– Стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания

– Проблеми, свързани с обмяната на веществата

Лечебните процедури се назначават от лекар и балнеолог и винаги преминават под лекарско наблюдение.

Лечебната кал освен че спомага лечението на множество заболявания и здравословни проблеми, подпомага и туризма и икономиката на страната ни. Приятните климатични условия в страната ни и по Черноморието ни в частност допринасят за лечебният ефект от калните бани, както и за желанието на потенциалните клиенти на спа и рехабилитационни процедури да предпочетат България. Минералните води в страната ни също от своя страна са повод за посещение на туристи с цел балнеология у нас.

Българското черноморско крайбрежие е богато на лечебна кал, която притежава различен състав и свойства в зависимост от района на добиване. Физико-механичните свойства на лечебната кал у нас са ценени от специалистите по балнеология в чужбина. За да има добри показатели калта за балнеолечение в някои райони, се извършва предварителна подготовка чрез пресяване, за да се отстранят механичните примеси.

Share.

Leave A Reply