Кога да правим балнеолечебни процедури

0

Балнеологията е метод за лечение на различни здравословни проблеми чрез вода. Общо казано, балнеологията, или още наричана балнеолечение или спа процедури с лечебни цели използва полезните свойства на минералната вода.

До лечебни спа процедури с минерална вода може да ни се наложи да използваме в много ситуации и моменти в живота ни. Спа и балнеологичните процедури сами по себе си имат благоприятстващо и приятно действие и могат да се прилагат и без да имаме някакъв сериозен здравословен проблем. Полезни са и дори само при натрупан стрес, умора, както и през студените месеци от годината.

Балнеология се препоръчва от лекарите най-често при заболявания на опорно-двигателния апарат, възстановяване след тежки заболявания и операции, след прекаран инсулт, при гинекологични проблеми, след преживени стресови ситуации и др. Балнеологичните процедури са полезни и при психични заболявания и проблеми. През зимата спа процедурите с минерална вода оказват благоприятно действие на организма ни. Топлата вода разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, помага да преборим вредните ефекти от студа през зимата, подобрява обмяната на веществата и така подсилва имунитета. При спортисти и редовно трениращи спа процедурите влизат във възстановителните програми и се прилагат редовно.Лекуващият лекар най-добре знае кога се нуждаем от балнеология и лечебни спа процедури, както и какви точно процедури да ни назначи, а също така и къде е най-подходяща минералната вода за лечение. Консултация с лекар е необходима и дори ако искаме за удоволствие и разтоварване да отидем на спа или сауна, тъй като продължителното стоене в топла вода или при силно нагрята пара може да бъде рисково при определени проблеми, например свързани със сърдечно-съдовата система. Това трябва да го имат предвид най-вече хора с аритмия, както и в пенсионна възраст.
За щастие България е богата на полезни минерални извори с различен минерален състав. Освен ползите от минералната вода, от значение са квалификацията и уменията на рехабилитаторите. В страната ни има и добри терапевти все още. Освен с минерална вода, спа процедури могат да се правят с чешмяна вода. Важно е в този случай да се има предвид, че в басейните водата се хлорира, за да не се получават зарази, но това я прави не особено полезна при лечение на даден проблем. С чешмяна вода можем да си правим спа процедури и у дома, като например с вана с хидро масаж или с ваничка за крака и тн.

Е, водата не прави чудеса сама по себе си, но определено облекчава симптомите, както и помага за по-бързото възстановяване, а при някои заболявания и проблеми може да спомогне много за тяхното излекуване.


Share.

Leave A Reply