Какво най-често лекуваме с масажи

0

В съвременния свят масажът се асоциира предимно с луксозните спа центрове и скъпите професионални разкрасяващи услуги, от които най-често се възползват високопоставените и заможни дами или мъжете с особено афинитет към физиката и външния си вид. Истината за масажа обаче е съвсем друга и ако трябва да бъдете по-конкретни – основното му приложение е съвсем различно. Всъщност, масажът като механична дейност се заражда с изцяло лечебни функции и ако днес, някои масажни студия ви предлагат подобряване на външния вид чрез този род възстановяване и подобрение, това е защото той има благоприятно въздействие както върху вътрешните ви органи, така и върху цялото тяло. А ние всички добре знаем, че красотата е здраве и точно поради тази причина, често, специалистите търсят проблема отвътре, за да може разрешението му да покаже резултат отвън. Все пак, е добре да сте наясно не само с разкрасяващите свойства на масажа, но и с основните му лечебни функции. Днес, ще се постараем максимално кратко да ви отговорим на въпроса какво най-често лекуваме с масажите.

Нека започнем с любопитната информация, че в съвременната практика са познати близо 40 основни вида масажни техники, с които се лекуват различни по вид, местоположение в тялото и произход заболявания. Тъй като масажът е в повечето случаи рефлекторен, когато приложението му е изцяло върху определена болест, ефективното му въздействие се обяснява с факта, че всеки орган има своята индивидуална проекция върху повърхността на човешкото тяло и с определен афект върху тази зона, проблемът може да бъде преодолян. Тук е важно да отбележим и, че мускулният активен масаж не помага само за възстановяването на спортистите, които прибягват до него при травма, навехване, изкълчване, тежко физическо изтощаване или нараняване, но и при напълно обикновени хора с напълно обичайни здравословни проблеми. Така например, хората, занимаващи се с трудова дейност, която изисква постоянна активна дейност, както и тези, които са лишени от нея в работата си и прекарват по-голяма част от живота си в уседално положение, могат да излекуват схващания, ставни проблеми, дископатия и шипове с масажи. Това обаче далеч не са всички приложения на масажа, защото освен да влия положително върху опорно-двигателната система и отделните мускули, той може да ви излекува и от ред вътрешни болести. Такъв метод на лечение е свързан с така наречените 10 канала из организма, които могат да се повлияят от външна механична дейност и да дадат резултат във вътрешен орган. Като пример можем да посочим ред респираторни заболявания, нарушения на женската полова система, проблеми с бъбреците и така нататък.Много често рехабилитаторите прибягват до лечебния масаж и при множество кожни заболявания. Така, ефектът, който масажът нанася както върху заболяване, така и върху цялото тяло, се поема директно от засегнатата зона. Това, на свой ред, води до неименуемо по-бърз възстановителен процес. Тъй като подобрява кръвообращението и укрепва целия организъм, масажът, например, е отличен метод за справяне с целулит, наднормено тегло и други. Не са малко и изследванията, доказващи, че най-новите видове лечебни масажи допринасят и за подобряване на метаболизма, което им придава активна роля в диетите и отслабванията, но също така и при диабет и заболявания, свързани с отделителната и стомашно-чревната система.

Някои от масажите, прилагани от днешните кинезитерапевти, имат както профилактична, така и активна лечебна функция. В много случаи, тежко прекарани операции, състояния на отпадналост след продължително лекуване – на гинеколични заболявания, например – предизвикват сериозни вътрешни за организма проблеми. Лечебният масаж не просто ги елиминира, но и „подготвя” цялото тяло за така да се каже нов живот! В този ред на мисли, масажите имат и сериозно активно действие върху общата нервна система, което го превръща в задължителна стъпка на възстановителния процес след прекаран инсулт или дори депресия.

Като за финал, все пак, е важно да отбележим, че релаксиращото действие на лечебните масажи, изиграва важна роля не само при рехабилитация, но и при поддръжка на перфектното човешко здраве. Тонусът и енергията, които механичната дейност на масажът носи, са от особено важно значение за подобряването на вашето общо състояние и ако се възползвате от тях редовно, като посещавате професионални кинезитерапевти, можете да бъдете 100% сигурни, че ще избегнете ред заболявания в бъдеще, а освен това винаги ще имате сили и желание за повече движение, повече резултати в работата и повече воля за преодоляване на каквито и да е било проблеми, та дори и не само такива, свързани със здравето ви!
Share.

Leave A Reply