Как да победим стреса

0

Какво е спокойствие? Съвременните учени свързват тази дума с почивка и значително забавяне работата на мозъка. Но как да се постигне това състояние и как можем да го поддържаме, с течение на времето? Нека да разгледаме някои от начините, чрез които можете да успокоите ума си, да стопите стреса и да релаксирате.

Какво е стрес? Всички живи същества, включително и хората, се притесняват от нещо, които ги застрашава. Когато се отделят хормоните на стреса сърцето тупти по-бързо, кръвното налягане се покачва, дишането се ускорява, изпотяването се увеличава, и храносмилането се забавя. Когато оставате в офиса си след работно време, след една напрегната ситуация, хормоните на стреса остават в кръвта. Това води до главоболие, което Ви създава допълнително безпокойство. В крайна сметка Вашият мозък е толкова претоварен, че един дребен проблем може да предизвика криза.
Какви са физическите симптоми на стреса? Някой от физическите симптоми на стрес са болки, сърцебиене и виене на свят, загуба на апетит или принудителното хранене, храносмилателни проблеми, безсъние, затруднено дишане, заекване или твърде бързо говорене, чувство на умора, чести инфекции, както и намаляване на сексуалното желание.Как стресът влияе върху поведението? Стресът може да Ви направи нещастни, може да предизвика депресия, тревожност, пристъпи на паника, чувство на неадекватност, песимизъм, неудовлетвореност от живота и други. Той може да направи живота Ви труден, защото хората под стрес често са раздразнителни, ирационални, и враждебни. Стресът може да повлияе и на ефективността на работата Ви – започвате да забравяте, чувствате една летаргия, чувствате се неспособни да се концентрирате или да вземате решения.

Може ли стресът да Ви разболее? Стресът не може директно да предизвика заболяване, но той може да бъде фактор, който да доведи до алергии, астма, мигрена, екзема, псориазис и обриви. Смята се също, че стресът допринася за повишаване на кръвното налягане и сърдечни заболявания.

Опишете ситуациите, които са Ви безпокоили. Задайте си въпроса защо Сте били в толкова затруднено положение. Какви са вашите притеснения? (Никога няма да стигнем навреме … Аз ще загубя работата си … Ще трябва да продам къщата …) Помислете как можете да действате в бъдеще, за да можете да се справяте по-ефективно с проблемите си? Напишете предимствата и недостатъците на възможните отговори и оценете своите възможности.Бавното дишане е един от най-ефективните начини за управление на стреса. То може да Ви освободи от напрежението в трудна ситуация. Дишайте спокойно и контролирайте дишането си, като правите по няколко дълбоки, бавни вдишвания. Върнете се към нормалното дишане, след това повторете. Ако напрегнатата ситуация не може да се промени, дайте си психическа подкрепа – задайте си въпроса: “Кой го е грижа?”

15 минути релакс – Вие Сте наясно, че най-добрият лек срещу стреса е релакса, но не го практикувате? Релаксът ще понижи кръвното Ви налягане и ще забави дишането Ви, а също така ще даде възможност на тялото Ви да възстанови равновесието си. Това отнема само 15 минути. Легнете по гръб върху твърда подложка или на легло. Нека краката и ръцете Ви да са разперени навън, а останалата част от тялото да е на леглото. Затворете очи и дишайте бавно и дълбоко, за да се освободите от напрежението. Дишайте бавно, спирайки за секунда след всяко издишване. Освободете напрежението в пръстите на краката и стъпалата. След това направете същото и с върховете на пръстите, ръцете и шията. Отпуснете и мускулите на лицето си. Бъдете наясно с релаксацията на мускулите. Когато Сте готови, бавно отворете очи и се протегнете. Свийте колене и се преобърнете на една страна, а след това бавно станете.

Ако следвате тези лесни стратегии, Вие безспорно ще успеете да се преборите със стреса.

Share.

Leave A Reply