Как да победим депресията

0

Ще Ви дадем няколко съвета, които ще Ви бъдат от полза в борбата с депресията.

Опитайте се да не прекарвате твърде много време с хора, които са нещастни или песимистично настроени. Прекарвайте колкото може повече време с хора, които са весели и оптимистични.

Опитайте се да прекарвате най-малко един час всеки ден в правене на нещо, което обичате.

Почивайте си. Ако имате възможност отидете на почивка за няколко дни, като се стараете да не се натоварвате със служебни задължения и дори изключете мобилния си телефон.

Ако се чувствате напрегнати излезте навън, разходете се, поспортувайте или правете нещо друго, което Ви доставя удоволствие и Ви разсейва.

Смейте се повече – това наистина ще Ви накара да се почувствате по-добре. Купете си книги и списания, в които ще намерите забавни игри или истории.

Посетете туристическа агенция и вземете колекцията от ваканционни брошури. Погледнете през илюстрациите и си представете, че сте там.

Вземете лист хартия и запишете вашите проблеми. Те ще изглеждат по-малко страшни, когато са записани, и вие ще Сте в състояние да се справи с тях по-лесно.

Не се страхувайте да плачете. Сълзите изплакани по емоционални причини съдържат специални протеини – плачът е полезен и конструктивен начин за справяне с тъгата. Плачът ще Ви накара да се почувствате отпочинали, спокойни и щастливи.

Със сигурност има нещо, което да очаквате с нетърпение – екскурзия, пътуване, кино или среща с приятели. В такъв момент е много полезно да се сетите за дългоочаквано събитие.

Купете си люлеещ се стол. Доказано е, че люлеенето напред и назад произвежда успокояващи и релаксиращи хормони.
Опитайте се да намалите нивото на стрес и напрежение. Погледнете ежедневните си ангажименти – все ще можете да отложите някой от тях и по този начин да намалите стреса и напрежението.

Изградете си самочувствие. На хората, които страдат от депресия, често им липсва самоувереност. Направете реклама за себе си – списък на всички Ваши добри качества. Носете я с вас и я четете винаги, когато се почувствате депресирани.
Говорете с приятелите си, обяснете им как се чувствате. Ако те са Ви истински приятели ще ви изслушат и ще изразят готовност да Ви помогнат. Ако никой от приятелите Ви не е на близо, може да споделите с тях и по телефона.

Отидете на масаж – той ще Ви помогне да се отървете от напрежението и ще отпусне мускулите Ви.

Разходете се с бърза крачка. Поемайте големи, дълбоки глътки въздух. Ще се почувствате по-добре.

Не се храните нередовно и не яжте твърде много нездравословна храна, която може да Ви накара да се почувствате изморени, апатични и депресирани. Уверете се, че в менюто Ви има богато изобилие от пресни плодове.

За да спите спокойно през цялата нощ направете няколко тежки физически упражнения, например разходете се с бърза крачка, а след това вземете топла вана за 15 минути. В леглото почетете малко от хубава книга или се позабавлявайте с партньора си. (Секса е истински антидот на лека депресия).

Измислете си ново хоби – може би има нещо, което винаги Сте искали да опитате. Сега е моментът!
Опитайте се да разберете какво Ви кара да се чувствате депресирани. Ако можете променете нещата, за да не са така. Ако не можете да намерите обяснение консултирайте се с Вашия лекар.

И не на последно място са Вашите приоритети. – Имате такива, нали? Направете списък на петте най-важни неща в живота Ви. Отделяте ли достатъчно време за тях?

Share.

Leave A Reply