Как да намерим добри квалифицирани рехабилитатори?

0

Прибягването до рехабилитация е надежден способ за по-бързо възстановяване от травма или определен здравословен проблем, профилактика на вече преминало с успех лечение, а също се явява и отлична превантивна мярка срещу ред болести, особено когато става въпрос за рискови пациенти. Въпреки че все още съществува митът, че рехабилитацията не е точно медицина, а рехабилитаторите не са точно лекари, твърдението е на 50% вярно и на 50% грешно. Първо, трябва да отбележим, че рехабилитацията е официално регистрирана като дял на медицината, а самите рехабилитатори, макар и да не учат и специализират толкова, колкото обичайните медицински работници, също, официално, се водят медицински лица. Защо обаче твърдението да е 50% вярно? Причината се корени във факта, че повечето индивидуално изготвени програми за рехабилитация е добре да бъдат както назначени, така и проверени, а дори и следени по време на целия процес, от медицински лица или казано на обикновен език, най-добре е да бъдат предписани от лекуващия ви лекар. В същото време, когато става въпрос за профилактика или превантивна функция на рехабилитацията, рехабилитаторите могат да поемат и изцяло нещата в свои ръце.

И в крайна сметка, изводът, който можем да си извадим от всичко казано до тук, та дори и в началото на статията ни е, че рехабилитацията е успешна, ефективна и навременно приложена само при положение, че с нея са се заели наистина добре квалифицирани, опитни и перфектно подготвени рехабилитатори. Как обаче да сме сигурни, че рехабилитаторът, който в момента се грижи за здравето или възстановяването ви, е наистина добър? Или как да намерим такъв рехабилитатор бързо и лесно? Днес, решихме да ви дадем някои практически насоки и съвети за тази задача. Вижте критериите, за които да сте особено внимателни в крайния си избор, както и начините, благодарение на които да стигнете до перфектния рехабилитатор за вашето възстановяване, лечение или профилактика сега!

Търсенето на добрия рехабилитатор трябва изцяло да е обвързан с диагнозата или целта на лечението ви. Водейки се от тази максима, вие, със сигурност, ще успеете да направите правилния избор за себе си и за своето лечение. Започнете търсенето на добър рехабилитатор, като попитате за такъв директно вашия лекуващ специалист. Имайте на предвид, че в повечето случаи, когато ви се предписва или само препоръчва рехабилитация, най-вероятно ще ви упътят и към точно определен специалист или поне към конкретен възстановителен център, където да намерите такъв. Разбира се, възможни са изключения и вашият лекуващ лекар да ви остави свободата да си потърсите сам рехабилитатор. В такива случаи най-добре е да го попитате за съвет към специалист по рехабилитация да се обърнете. Ако лекарят ви се наеме с препоръка, не се предавайте или отчайвайте. Винаги можете да потърсите съвет от другаде. Така например, ако имате познат медик от която и да е сфера, той ще е наясно кои са най-добрите му колеги в центровете по рехабилитация в региона. Не пренебрегвайте и поговорката „Не питай старило, питай патило“ в подобни случаи. Хора със сходни на вашия здравословен проблем 100% ще са наясно кои са най-качествените рехабилитационни центрове и най-квалифицираните рехабилитатори в града или страната. Нещо повече – болницата, която ви е приела за лечение, също, може да си има собствен рехабилитационен център и да посещавате именно него съвсем не е лоша идея, защото лекуващият ви екип и този по рехабилитация ще са близо един до друг – с което вие ще си спестите време, нерви и пари – а и способни да комуникират и обсъждат лечението ви заедно. Подобен подход в процеса по възстановяване е особено успешен, защото ще бъде комплексен, а отделните действия и процедури по възстановяването и лечението ще са идеално съчетани и взаимосвързани.
Когато се чудите как да намерите добре квалифицирани рехабилитатори или цели клиники / центрове по рехабилитация, не се колебайте да ползвате и богатия ресурс на интернет. В мрежата можете да направите бързо проучване за сферата и да въведете дори критериите като цени и местоположение на рехабилитатора, който да наемете за вашето възстановяване, лечение или превантивна профилактика. Тук обаче трябва да сте много по-внимателни и бдителни, отколкото при първия подход в търсене на добре квалифициран рехабилитатор. Препоръките и съветите са едно, но текстовете и рекламите, които виждате онлайн са напълно друго нещо. Всъщност, точно рекламата е онази заблуждаваща част от интернет проучването ви. Разбира се, не възприемайте официалните сайтове на различни рехабилитаторни центрове като заблуждаваща, защото типът реклама тук е малко по-различен (все пак става въпрос за лечения и теми като здраве) и в повечето случаи, ако е имало и каквото и да е наличие на нелоялна конкуренция, той ще е бил отстранен от съответните органи. Всъщност, посещението на официалните страници на рехабилитаторите е най-доброто решение, което можете да вземете. Четете отзивите на пациентите – такива почти винаги има в подобен тип сайтове – но най-вече направете справка дали рехабилитатора, на който сте попаднали се занимава със сходен на вашия здравословен проблем и дали има опит в сферата. Също така, не подценявайте предимството на официални страници с профил рехабилитация или рехабилитатори, в които има форма за контакт. Задайте всички въпроси, които ви притесняват по повод предстоящата ви програма по възстановяване и така да се каже предварително изпитайте своя бъдещ специалист. Дори да не разбирате нищо от рехабилитация и да не можете да прецените доколко компетентно ви се отговаря, вие поне ще видите дали човекът насреща е отзивчив и обръща достатъчно внимание както на сегашните, така и на потенциалните си пациенти. Всъщност, човешката и личната връзка между болния и рехабилитатора е особено важна, защото този тип лечение е малко по-особено от обичайните и при него психологическата страна, както и мотивацията  ц цялостното благоразположение на пациента са повече от важни и значими. Освен в официалните страници на професионални рехабилитатори и центрове за рехабилитация, можете да се разровите и из здравните форуми в интернет. Хубавото при тях е, че реални хора – без да целят да правят никаква реклама, а само за да споделят ли да помогнат на други като вас, търсещи си рехабилитатор, коментират отделните специалисти и клиники. Лошото тук е, че понякога едно субективно мнение или частен казус за индивидуално лечение може леко да ви подведе в търсенето ви – особено ако до сега сте нямали досег с рехабилитация и не знаете точно какво да търсите.

Стигнахме и до тази част, а тя всъщност е най-важна – какво точно търсите в един рехабилитатор. Разбира се, той трябва да има диплома и лиценз за извършване на дейността си, така че колкото и надежден да ви се стори някой, винаги се застраховайте и искайте тези документи за проверка, преди някой да е започнал каквито и да е процедури върху тялото ви. Разпитайте човека срещу вас или работодателя му какъв е опитът му и най-вече наясно ли е с процедурите и лечението, от които самите вие като пациент се нуждаете. Цената не винаги трябва да е ваш критерий, но въпреки че здравето е най-важно и ценно не се поддавайте на провокации, като ви се предлагат прекалено високи ценоразписи, които по сравнение със стандартните звучат направо космически. Имайте на предвид, че, по принцип, рехабилитационните процедури варират в определени граници и трябва да не излизат от тях според последните стандарти, въведени от националните здравни институции, агенции и специалисти.Когато търсите добре квалифициран рехабилитатор, знайте, че можете и да сгрешите, но само ако направите проба, ще разберете дали сте на правилния път. Винаги преценявайте човека, който се грижи за вашето здраве и възстановяване още от самото началото – т.е. не просто от първия сеанс, но и от първата ви лична среща или такава по телефона. Понякога един кратък разговор е достатъчен да разберете дали човека от отсрещната страна има понятие от това какво прави и дали е добър в занаята си. Последно, но не по важност, имайте вяра, че сте в добри ръце. При рехабилитацията е от особено значение да се заредите с високо ниво на мотивация и желание за бързо възстановяване. Волята и увереността, че истински специалист се грижи за вас, са правилните пътища, по които да тръгнете, за да достигнете до основната си цел, а именно да възстановите общото си здраве!

Share.

Leave A Reply