Гинекология и балнеолечение

0

Балнеолеченеито е вече широко познат и популярен метод за справяне с ред видове болести, засягащи различни човешки системи. Използвайки съвременните похвати на рехабилитацията и благоприятното въздействие на минералната вода, родните специалисти по балнеолечение изградиха отлична репутация в областта. Причината за това е, разбира се, най-вече изобилието на минерални бани, извори и басейни у нас, а чистата консистенция от минерали и витамини в българската минерална вода допълнително превръщат балнеолечението във все по-предпочитан, но и успешен подход за лекуване на всякакви по вид вътрешни и външни болести. Добре познат е ефективният метод за лечение на гинекологични заболявания у нас посредством балнеолечението. Всъщност, голям брой от родните минерални извори и отворени към тях специализирани медицински центрове са ориентирани именно към гинекологията. Гинекологичните заболявания, които се стопират или преодляват чрез балнеолечението, са както общи, така и хронични и възпалителни, т.е. инцидентни. Тук е мястото да отбележим, че ролята на балнеолечението в областта на гинекологията у нас е особено важна, защото самите пациенти с такъв тип медицински проблеми става все по-голям. Според последните статистически данни, ръстът на гинекологичните заболявания се наблюдава в особено рязка амплитуда предимно при подрастващите. Те са рискова категория поради факта, че някои от вече познатите стари методи за лечение на гинекологични проблеми са свързани с твърде драстични мерки като оперативна намеса и прием на тежки лекарства. Такъв подход в лекуването на по-млади жени би бил прекалено стресиращ и рисков и затова напълно безвредните балнеологични процедури чудесно ги заместват. Днес, ще поговорим по-нашироко за връзката между балнеологията и гинекологията и най-вече за това как двете си взаимодействат на родна почва у нас, където минералните бани и минералната вода са в голямо количество, а центровете по подобна алтернативна медицина постоянно увеличават броя си.

Никога не предприемайте самостоятелно лечение на какъвто и да е гинекологичен проблем чрез минерална вода!
Въпреки че балнеолечението не регистрира никакви странични ефекти – включително и в направлението на гинекологията – предварителното консултиране с лекар е от особено голямо значение. Успехът в лечението на женски болести чрез лечебните свойства на минералната вода у нас изцяло зависи от правилното лекарско предписание. При по-сериозни нарушение в половата система, постоянното наблюдение на медицинско лице по време на лечението с минерална вода е задължително. Практиката, по принцип, е следната: след като гинеколог установи даден гинекологичен проблем, той лично назначава балнеолечение и индивидуална програма за възстановяване на своя пациент. В други случаи, след прекарана операция или продължително лечение, е възможно лекарският екип да назначи профилактичен балнеолечебен курс в санаториум или по-модерен център за балнеолечение. Винаги се уверявайте, че хората, които ви прилагат спа методите, са рехабилитатори с издаден лиценз за практикуване на дейността си и с достатъчно опит да се справят с вашия проблем – без значение в какъв стадий е или от какъв вид е.

За щастие, в България има няколко добре обособени центрове по балнеолечение, които изцяло са фокусирани върху възстановяване от гинекологични проблеми, или такива, които имат и индивидуално крило за подобен тип заболявания. Най-известният и често посещаван такъв център е Велинград. Минералната вода в спа столицата на Балканите е с по-слабо съдържание на сулфати и, а освен това са много бистри и варират от хладки до топли и студени. Това дава възможност на лекарите да назначат максимално най-доброто гинекологично лечение без никакви рискове или притеснения за дестабилизиране или влошаване на и така деликатната зона от женската полова система. Днес, във Велинград процедурите по балнеолечение на гинекологични проблеми се изразяват предимно в директен орален прием на водата, съгласуван с прием на по-леки или хомеопатични лекарства, както и във външно, локално приложение. При взимане на баня с цел възстановяване от гинекологичен проблем, добре е пациентът да спазва някои основни правила, за да може процесът да даде положителен и бърз резултат. Ето и част от тези правила:

1. Задължително правете балнеолечебни бани в минерална вода поне един час преди хранене. Лекарите съветват лека закуска преди процедура и избягване на пълен стомах (или на празен, респективно) преди да се потопите в басейна.

2. Важно е преди баня – дори и да е непосредствено преди нея – да минете процесите на уринириане и дефекация. Това ще отпусне мускулите на тялото ви, както и на коремната област, и минералната вода по-бързо ще подейства върху гинекологичния ви проблем.

3. За да се приспособи по-бързо към типа минерална вода в басейна – хладка или гореща, например – пациентът най-добре да си почине предварително било то с кратка дрямка, или в лежаща поза.

4. Влизането и излизането в басейна преди и след балнеолечебната процедура трябва да става плавно и внимателно. Рязкото преминаване от температура в температура, а и от водна към суха среда, може да влоши състоянието ви или пък да не даде никакъв резултат на лечението.

5. Удобната поза в самия басейн, където се извършва балнеолечението, също е от изключително значение. Имайте на предвид, че пълното отпускане на тялото и релаксацията са част от балнолечебните процедури и те са от съществено значение както при възстановяването от гинекологични заболявания, така и при останалите типове лечения за други видове болести.6. Сърдечната област на пациента трябва да не бъде изцяло покрита с минерална вода. Това предизвиква по-голям пласт, респективно налягане, за болния и може да затрудни дейността на сърцето.

7. След като процедурата по балнеолечение на гинекологично заболяване приключи, отново да трябва да си починете, но може и за по-кратък период, тъй като в басейна тялото ви вече е било в положение на покой. В този случай почивката е необходима с цел възстановяване на организма от рязката смяна на температурата.

8. Когато избирате център по балнеолечение на своя индивидуален гинекологичен проблем, е препоръчително да се спрете на такъв, в който освен басейни, се предлагат и вани за процедури. Басейните, макар и пълни с лечебна минерална вода, са с по-малка степен на хигиена, а един вътрешен проблем на половата система винаги предразполага женското тяло да придобие и нов, следващ подобен тип проблем. Нещо повече – ако страдате от вирусна или друг вид заразна гинологична болест, задължително предупреждавайте за това специалистите по балнеолечение в съответния център, за да може да се избегне масово заразяване на посетителите.

Какъв тип гинекологични заболявания лекуване с балнеолечение?
Във Велинград, но и не само – в Хисаря, Кюстендилско и Сандански също има такъв център по лечение на гинекологични проблеми – се предлагат процедури по възстановяване от различен по вид и етап на развитие болести от този тип. Ето и най-често срещаните сред тях:

1. Хронични женски болести. Експертите твърдят, че много такива болести с хроничен характер се влияят от положителните свойства на минералната вода по-бързо и по-успешно дори от най-продължителните обикновени лечения.

2. Невъзможност за зачеване. Не си мислете, че всички истории за заченали жени у нас – след дълги лечения на проблема и категорични мнения на лекари за детенородна неспособност – благодарение на силата на българската минерална вода са само митове и легенди. Истината е, че регистрираните случаи, в които балнеолечението е помогнало на жени да заченат, са много. В споменатия вече Велинград се правят такъв тип процедури.

3. Балнеолечението е особено ефикасно и с възпалителните процеси в женската полова система, а ние добре знаем, че те са не просто често срещани, но и все по-широко наблюдавани при всякакви жени. Ако преди единствено рисковите пациенти са страдали от такъв тип болести, то днес, вирусните инфекции и възпаленията са напълно нормални за съвременната гинекология.

4. Балнеолечението има положителен ефект и в лечението на отделни органи от женската полова система – маточната шийка, матката и така нататък. В някои по-ранни етапи на рак на маточната шийка е възможно медицинското лице да назначи и лечение с процедурите на балнеолечението.

Защо балнеолечението има толкова благоприятно въздействие върху ред гинекологични проблеми?
Първо, ниското съдържание на минерали в родната минерална вода е предпоставка за по-широко приложение на балнеолечението в областта на гинекологията. Освен това, липсата на антибиотици и силни лекарства в такъв тип лечение спомага за по-бързото възстановяване, защото този вид продукти в един момент допълнително образуват възпалена и рискова среда в половата система на жената, което неименуемо води до нови инфекции. От друга страна, възможността за директен прием и външно лечение изграждат пълен курс за подобрение на състоянието. Питейната минерална вода спомага за цялостното възстановяване на организма, докато локалното приложение спомага за конретно „нападение” на инфектираната, възпалена или нарушена от гледна точка на функционалността на органа зона. Безспорно, балнеолечението има сериозен успех в лечението на гинекологични проблеми, но само ако е съгласувано с лекарска преценка и конкретните насоки от медицинско лице за приложението на дадените процедури.
Share.

Leave A Reply