Физиотерапия при бременност

0

Физиотерапията е общо понятие, включващо в себе си редица алтернативни и класически методи за справяне с огромен брой и видове медицински проблеми посредством масажи и използването на определени източници на енергия от типа на вода, електричество, звук, светлина и тн. Като клон на общата медицина, физиотерапията най-често се свързва с възстановителни програми след заболявания както на вътрешни органи, така и увреждане на двигателни способности. Най-често, обаче, физиотерапията се възприема като лечение на заболявания, поразили човешкия двигателен апарат. Освен счупвания, разкъсвания на сухожилия и навехване на стави като глезените например, физиотерапията е отличен поддържащ доброто здраве метод за повече тонус при бременност.

В днешни дни, много млади майки прибягват до физиотерапията, за да преборят болките в гърба, напрежението в крайниците, а също и тежестта в кръста. Важно е да се отбележи, че в по-голяма част от случаите, болките настъпват след раждането, но много от бременните жени са с оплаквания още от средата на бременността си. От друга страна, физиотерапията е отличен метод за справяне с подобни здравословни пробелми, които са настъпили още преди забременяване или са били често срещани в продължение на няколко години преди зачеването. Естествено, през периода на самото износване на бебето се създават доста по-остри болки и затова в някои случаи физиотерапията е по-скоро задължителна, отколкото препоръчителна. Доказателство за това е фактът, че при 10% от жените с наблюдавани проблеми в областта от шията до кръста по време на бременността, състоянието преминава в хронично. Последваща физиотерапия след такива хронични болки обаче влияят изключително положително. Нещо повече – след преборването на проблема, експертите съветват продължително възстановително посещение при физиотерапевт с цел превенция за в бъдеще.
От гледна точка на особеността на пациентката – бременност – физиотерапията в тази хипотеза се различава от традиционната физиоетерапевтична програма за намаляване на напрежението в кръста, врата и гръбначния стълб. Причина за това са биологичните, физиологичните и механичните промени, настъпили с възникването на бременността и продължаващи след раждането. Поради тази причина физиотерапията за бременни трябва задължително да се назначи от медицински специалист, а нейното осъществяване да бъде извършено от активно действащ физиотерапевт, а не обикновен масажист, какъвто добре познаваме от класическите спа, козметични и разкрасяващи центрове. Преди да се назначи определена физиотерапевтична програма за бременната, физиотерапевтът на всяка цена следва да направи тест на гръбначния стълб, за да установи точното място с променена или влошена функционалност. От друга страна, в предварителния преглед за установяване на най-подходящата програма за физиотерапия се диагностицират и мускулната сила и еластичността на мускулните тъкани. В стандартната сесия за физиотерапия при бременни присъстват специални техники за коригиране на изкривената поза, а също и методи за разрешаване на въпроса с намалената подвижност. Стречингът на гръбначният стълб и отслабените мускули обикновено представлява комплекс от процедури, прилагани в последващ физиотерапевтичен етап на общото лечение. В много от случаите физиотерапевтите са склонни да предписват и ред методи за самолечение на жена, която вече е преминала активен и успешен физиотерапевтичен курс след бременност. Такъв подход обаче може да крие и евентуални рискове, тъй като единствено истински специалист е достатъчно квалифициран да индикира точното място, изискващо упражнение, натиск или масаж. Не е особено подходяща и груповата физиотерапевтична програма под формата – дори и тя да е водена от квалифициран физиотерапевт. Причината е индивидуалната човешка структура, която допълнително се видоизменя след раждане. Най-добрият способ на подобна индивидуална пост-бременност процедура по физиотерапия включва едновременно и масаж, и електропроцедури, които най-често завършват с раздвижване на мускулите на място.Определянето на момента, от който следва да започне физиотерапията при бременност, също, е строго индивидуален процес. По принцип, няма никакви странични ефекти или рискове за прилагане на физиотерапия още по време на бременност – с изключение на аномалии или проблемна бременност. Нещо повече – днешните експерти в областта твърдят, че физиотерапията, ако е водена от висококвалифициран специалист – влияе положително дори на плода, докато е в корема на майката. Що се касае до последваща – след бременност – физиотерапия – тя може да започне дори и няколко дена след раждането.

Физиотерапията при бременност не просто намалява болките и потиска напрежението и тежестта, но и се грижи за общото перфектно здравословно състояние на младата майка! Това прави физиотерапевтичните програми все по-необходими и предпочитани методи за поддържането на добър тонус през 9-те месеца, а и по време на възстановяването след тях.

Share.

Leave A Reply