Да преборим негативните ефекти от студа с масаж и спа

0

Тази година зимата у нас се оказа много студена и продължителна спрямо последните няколко години. Честото мръзнене навън и сухият въздух у дома създават предпоставки за проблеми със ставите, слабо оросяване, трудно наспиване, сухота и парене в очите, настинки. Студът оказва неблагоприятно влияние на организма като цяло, най-вече това се отразява на хората, свикнали на по-топло време. Студеното време, както и сухият въздух у дома или в офиса могат да предизвикат слабо оросяване на крайниците, недобро кръвообращение и забавяне на метаболизма. Решението в такива моменти е физическа активност, спа процедури и масажи. Не всеки има моментна възможност и желание да практикува спорт, затова нека разгледаме останалите алтернативни методи за подобряване на здравето ни през зимата, както и за предпазване от бъдещи проблеми с опорно-двигателния апарат.

Спа процедурите биват различни видове, но водещото при тях е полезният ефект от водата за отпускане на мускулатурата и затоплящият ефект върху тялото през студеното време от годината. Това от своя страна води до подобряване на кръвообращението и метаболизма, както и подобряване на имунитета и чувство на по-голяма свежест и работоспособност като следствие. Спа процедурите не могат да заменят ефекта и ползите от спортуването, но могат значително да бъдат от полза за здравето ни при липса на физическа активност, както и да подпомогнат възстановяването след спорт.


Действието на масажът е сходно с това при спа процедурите. Разликата е, че при масажа масажистът въздейства на организма с движенията на ръцете си върху тялото ни. Сходството на ефекта от спа процедурите и масажите е, че и при двете се подобрява кръвообращението, тонизира се организма, имат профилактичен ефект, подсилват имунитета, подобряват метаболизма, отпускат насъбраното психическо напрежение, подобряват настроението.

Share.

Leave A Reply