5 от най-ценните съвети за здрав имунитет

0

Човешката имунна система представлява съвкупност от множество клетки, тъкани и биохимични реакции. Всички те са организирани в едно цяло и изпълняват една обща задача – защитата на тялото от атаките на вируси и бактерии. Отслабеното действие на имунната система може да доведе до появата на редица патологични състояния, като вирусни инфекции, пневмония, бронхит и дори до туберкулоза и ракови болести. Ето защо, поддържането на здрав имунитет е от първостепенна важност, ако желаем да се радваме на крепко здраве и пълноценен живот.

Но как да подсилим действието на имунната си система? Какво трябва или не трябва да правим, така че да поддържаме здрав имунитет? Днес ще се спрем именно на тези въпроси. Но нека, преди да преминем към тях, научим малко повече за това, какво всъщност отслабва действието на нашия естествен защитник.

Какво води до слаб имунитет?

Най-честите причини, които водят до слаб имунитет, биват нездравословният начин на хранене, липсата на физическа активност, честото недоспиване, хроничният стрес, неблагоприятната чревна флора, както и прекомерният прием на алкохол и цигари.

  • Нездравословното хранене
  • Заседналият начин на живот
  • Наднорменото тегло
  • Хроничният стрес
  • Прекомерният прием на алкохол
  • Употребата на цигари
  • Липсата на достатъчно сън

5 от най-ценните съвети за здрав имунитет

И така, ето че дойде време да научим повече и за практиките, които водят до здрава и силна имунна система.

В най-общи линии, ако желаете да поддържате здрав имунитет, започнете да се храните целесъобразно, бъдете физически активни, набавяйте си достатъчно сън на денонощие, поддържайте теглото си в здравословните граници, не се стресирайте излишно, намалете консумацията на алкохол и спрете тютюнопушенето.

Нека сега се запознаем по-подробно с 5 от тези ценни съвети за здрав имунитет.

1. Хранете се здравословно

За здрав имунитет, базирайте менюто си на плодове, зеленчуци, пробиотични храни, бобови култури, пълнозърнести храни, семена, ядки и подправки. Намалете приема на месо, мляко и яйца до 3 пъти седмично. Избягвайте консумацията на преработени меса, пържени храни, захарни изделия и газирани напитки.

2. За здрав имунитет, бъдете физически активни

Стремете се да спортувате всеки ден, поне по 30 минути. Използвайте всяка възможност за движение и разходки. Следващият път, защо не вземете стълбите, вместо асансьора или колелото, вместо колата?

3. Поддържайте оптимално тегло

Оптимално тегло е това тегло, при което се чувствате най-добре и при което съществува най-малък риск от развитие на хронични болести.

За здрав имунитет, поддържайте тегло с индекс на телесна маса (ИТМ) между 18.5 – 24.9 кг/м2. ИТМ под 18.5 индикира поднормено тегло, а този над 25 – наднормено тегло. Индекс на телесна маса над 30 пък, сигнализира за наличието на затлъстяване.

Можете да намерите какво е състоянието на вашето тегло с помощта на този калкулатор.

4. За здрав имунитет, спете достатъчно

Ако желаете да поддържате здрав имунитет и да бъдете продуктивни, енергични и жизнерадостни, започнете да си набавяте достатъчно сън. За най-добри здравословни резултати, спете поне по 7 – 8 часа на денонощие.

Избягвайте използването на електронни устройства преди сън, както и приема на кофеин в късните следобедни часове.

5. Избягвайте стреса

Хроничният стрес лежи в основата на множество нежелани патологични състояния на тялото. За здрава имунна система, избягвайте прекомерното излагане на стресови ситуации.

Ако все пак, стресът се е превърнал в неизменна част от вашето ежедневие, започнете да практикувате релаксиращи упражнения, като медитация или Тай-чи.

Финални думи

За да се радваме на добър здравословен статус и пълноценен живот, трябва да се грижим добре за нашата имунна система. Съветваме Ви да избягвате практики и действия, които биха навредили на нормалната функция на вашия имунитет.

За здрав имунитет, бъдете физически активни, практикувайте целесъобразно хранене, поддържайте идеално тегло, наспивайте се добре, избягвайте стреса, увеличете консумацията на вода, намалете приема на алкохолни напитки и откажете цигарите.

Живей здравословно!

Share.

Leave A Reply